Saturday, August 5, 2017

LI Part I

Assalamualaikum.

Weh gais I'm back! Teheee, well cuba teka sekarang aku buat apa? Yasss, gua tengah tulis blog! Yee pandai, LOL. Okay2 serius2. Actually aku tengah cuti semester ni haa and this sem's holiday iz not a so called holiday sangat oi since aku kena buat industrial training yg memang compulsory for all students yang nak graduate ye dok? Haaa, since aku bidang chemistry so memang sesuai sangatlah aku buat praktikal dekat kilang-kilang kan? Agak-agak aku praktikal katne? 

Yeah, kilang DSV. Ye lah betul lah since dia buat produk kosmetik memang dak2 chemist punya bidang la kan? LOL snap that out la mira!

Hehe, sebenaqnya aku buat praktikal kat kilang simen kat Langkawi ni je haa. Kalau nak tau korang try aa search Lafarge. One and only kilang kat Langkawi yang accept dak chemistry phew nasib baik dapat dekat sikit dengan rumah HAHAHAHA ye saya anak mak so wut? 

Lepas je pokgad belah kanan hampa akan nampak view ni bohh

Well sepatutnya aku kena lapor diri 24 Julai but paper last aku pon on 23 Julai petang pulak tu gila ke esoknya terus nak masuk praktikal? Ingat sesenang je ke aku nak berenang balik Langkawi dari Sarawak? Haha so I called En Azis beforehand and told him that I only manage to report my duty on 25th of July. 

25th July (Tuesday)
Pergi Lafarge pukul 8 pagi then staffs depa bawak aku pi HR jumpa En Azis. En Azis interviewed me, tanya itu ini, dah ada bf belom. Hahhaa, sumpah En Azis lawak and cool habis. Well aku akan cerita a bit detail eh so bear with me gais! Yang bestnya sini rehat apak banyak, 3 kali beb. Yelah kerja kilang kan, semua kena ada tenaga. Tapi yang sedihnya aku tak boleh masuk lab lagi sebab tak pergi safety induction where it should be held every Wednesday di mana hari rabu esoknya ada majlis ape ntah untuk orang yang nak bersara.



26th July (Wednesday)
I was attached to purchasing dept. Hahahaha how irony kan? Dak chemy kena buat kerja office, bahagian purchasing lak tu. Kahkahkah, I definitely had no IDEA too gais! I helped kak tiqah do a few works. So seminggu jugak aku duduk sini. HR dekat namampos dengan kantin, so selalu sangat pergi kantin. Makanan kantin pulak sedap-sedap belaka beb. Yang paling best, dapat kupon makan aa *smirks*

27th, 28th, 31st July & 1st August
Still at purchasing dept. Met a lot of people, interesting people I can say. Kat sini mostly pakcik2 & makcik2 so agak awkward aku nak bersembang dengan depa hahaha. Since this is a kilang so majoriti sini lelaki lah. Hanis siap cakap jangan aku balik sarawak nanti dari mira jadi mir :')

2nd August
Yeay dah masuk safety induction so gua dah boleh pi lab esok tu dengan jayanya muahahaha. 

3rd August (Thursday)
Aku datang awal gila kot dodol. Dalam 745 centu aku dah punch card hahaha ni sebab aku tak tau nak masuk QC macam mana. Nasib baik datang awal jumpa En Azis. Dia bawak aku masuk QC jumpa dengan En Hafiz (QC Manager). Then brief introduction session with En Hafiz. Dekat situ ada 2 chemist, En Rahmat & Cik Rozana. So En Hafiz bawak aku masuk QC Lab. Every morning ada brief meeting kot adudu segan namampos hahaha. Mula2 sepatah haram aku tak paham depa dok bincang apa. Pastu En Hafiz assign aku untuk ikut En Basri buat kerja. Aku kena buat residue for raw mill, kiln feed dengan coal. Well, residue is done untuk nak tahu ok ke tak materials semua ni untuk buat simen. Whether these materials are in range or not. Instrument ye guna air jet sieve. Ok tak pernah lagi nampak instrument ni tapi menarik lah. Pastu aku tengok2 lah kerja pa lagi kan depa buat lam lab tu, ada buat titration, xray and so on. Sumpah cool beb!

ni lah air jet sieve. debu takyah citer, leh buat tayamum beb hahahha, dah nama pon kilang simen kan

PC where they monitor the quality of the mill produced. Nampak tak line merah yg straight tu? Kalau lebih ke atas maksudnya kau kena kurangkan limestone, tambah clay or ubah yg mana patut and vice versa.

Robot ni lah tetibe muncul raw mill dari ceruk mana aku tak tau. sampai sekarang aku cam pelik dari mana tah datang raw mill padahal mesin semua building sebelah kot hmmm

4th August (Friday)
After morning short meeting, En Rahmat mintak aku ikut En Rizuan pulak pergi pharmacy. Ni bukan farmasi klinik eh gais, ni pharmacy where all the raw mix beans were stored. Dalam ni ada banyak aa materials such as limestones, clay, sand and marble. Kecut perut jugak aku masuk pharmacy ni, hampa imagine la conveyor belt banyak namati pastu bising lak tu. Kalau sorang2 jatuh kat situ memang allahu tak tau la nak cakap hahaha. Then, En Rizuan ajar aku buat LOI (lost on ignition). Ada 5 jenis materials kena test which are KF1, KF2, C4, 2A & 2B. So put in 5 diff crucibles respectively. Timbang then bakar dalam furnace about 45 minutes. After bakar biar sejuk jap. Hahahaha rasa cam buat kek bhaii. Dah sejuk timbang lagi then calculate dalam excel dah siap formula bagai situ and wallah dapat lah each LOI for every materials. COOL siaaaa! Hihi. 

Then, tetibe En Hafiz datang tanya apa yang aku dah belajo. Ohemgeeee dude, i was not ready at all. Haha, dia explain pasal overall procedure on how the cement was produced. Very very very interesting weh. From raw mix materials jadi raw mill after grinding. There's line 1 and line 2 thats the reason why there are raw mill 1 and raw mill 2 the same goes to kf1 and kf2. Then after masuk kiln jadi clinker and clinker ni campur with gypsum and limestone jadi lah final product which is cement. 

Hihi

Orite gais. Ciao dulu, next week insyAllah aku sambung! Tutup salam :)

0 comments: