Tuesday, October 19, 2010

[Updated] Tutorial Menghias Blockquote !

Salam . Hari nie aku nak buat tutorial blockquote pulakk . Tutorial nie direquest oleh Adik Hana . Oke jom tengok ape itu blockquote ?

blockquote

Hah , itu lah blockquote bagi sesiapa yang tak tahu . Sila ambik perhatian *cewah Blockquote nie korang boleh hias ikut suka korang . Let's start !

  • Pergi Dashboard > Design > Edit HTML
  • Press CTRL + F , cari kod nie
/* Posts
Bila dah jumpa , copy kod dekat bawah nie then paste dekat BAWAH kod di atas .
.post blockquote {
background: url(Image URL);
color: black;
-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
padding: 6px;
Border: 1px dotted #000000;
margin:1em 20px;
}

Now , korang kena cari background ape yang korang nak untuk blockquote korang . Korang boleh cari dekat Photobucket.com ! Bila dah dapat korang tukar Image URL dengan url yang korang cari tadi . 

BORDER INFO ,
Border korang boleh tukar mengikut kehendak masing-masing . Semakin besar nombor yang korang letak , semakin tebal laa border dia . 
Border dia pon boleh distyle kan . Cuma tukar dotted dengan 
( .................. ) dotted
( ------------ ) dashed
( _________ ) solid
Boder jugakk korang boleh tukar warna dia , #000000 adalah warna hitam . Korang tukar laa kepada warna yang korang nak dekat sini . Padding , margin and -muz-border-radius tuu tak yah kacau oke . 


Korang tahu tak macam mana nak buat blockquote dalam post ? Bagi sesiapa yang tak tahu , meh nak tunjuk . Korang tulis laa ayat apa yang korang nak tulis , highlight and then click


DONE ! Try laa ek , dah boleh tuu bagitau laa . Boleh aku tengok blockquote sape paling lawa ! KAH KAH KAH XD


12 comments:

** twinklewinks ** said...

hmm ~
tak phm laa .. boleh ajarkan tk ?

Azmiera said...

@** twinklewinks **
tak paham ke ? part mana yang tak paham ? X)

** twinklewinks ** said...

kalau semuanya ? xD

Azmiera said...

@** twinklewinks **
erk , i'll fixed it later oke !

Ogy said...

x jadi lee...rs dh ikut betul dah...adesss

Azmiera said...

@Ogy ahahah , ramai org cakap tak jadi tapi bila saya tolong buat jadi pulakk . maybe silap letak kot . ^^

LittLeMyRsHMaLLoW said...

tQ~
wALAupUn Cam Tak kUar bAckgrOund dyE tuh...
Camnie pUn oKey jUgak..
siMpLe kOt...jUz dOtted je...
huhu~
tQ wAk =)

Azmiera said...

@LittLeMyRsHMaLLoW yeap , kebanyakannya guna background kosong je sebab mudah nak baca . tapi kalau nak letak gambar jugakk , kena pandai pilih gambar . ^^

btw , tengs sebab cuba . X)

qeen.qeen.qeen. said...

err,da 5 kali try,tapi tak bjaye kott.huu.aiseh.sudah penin2.tolong buatkan boleyh?

Azmiera said...

@qeen.qeen.qeen. mungkin kamu salah letak code . lepas letak code dia akan jadi macam nie

/* Posts
----------------------------------------------- */
h3.post-title {
text-align:center;
margin: 0;
font: $(post.title.font);
}

.post blockquote {
color: black;
padding: 6px;
border-right: 2px dashed #FF6699;
border-top: 2px dashed #FF6699;
margin:1em 20px;
}


macam tu lah kedudukan dia . tapi kalau tak boleh jugakk , nak suh sy buatkan ponboleh ^^

U M I R A :) said...

bila preview kan , dia ada jadi tak post blockquote tuh ?

Azmiera said...

@U M I R A :) jadi . =)